Inwonen
Om (tijdelijk) woonruimte aan te bieden aan bijvoorbeeld een familielid of kennis kan je ze laten inwonen. Inwoners zijn geen huurders en kunnen dat ook niet worden. Jij blijft als hoofdhuurder verantwoordelijk voor de woning en wat daar gebeurt.
Let op: Inwonen is niet hetzelfde als samenwonen, kamerverhuur of huisbewaarderschap.
Ja, je mag namelijk alleen met onze toestemming iemand bij je laten inwonen. Vul hiervoor het contactformulier in. Daarna krijg je van ons bericht of je onze toestemming krijgt.
Let op: Je kan pas zes maanden na het ingaan van je huurcontract toestemming voor inwonen aanvragen.
Krijg je toestemming? Dan moet de inwoner zich inschrijven bij de gemeente.
Inwoning kan gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen, (inkomensafhankelijke) huurverhoging en/of (gemeentelijke) belastingen. Wil je weten wat dit voor jou betekent, neem dan contact op met de Belastingdienst.
Dat hangt vooral af van de grootte van de woning. Neem hierover contact met ons op.
Nee, dat hoeft niet. Het is wel belangrijk dat de inwoner zich weer uitschrijft bij de gemeente wanneer hij of zij vertrekt. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor jouw toeslagen. Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekent? Neem dan contact op met de Belastingdienst.
Nee, dat kan helaas niet. Als de huurder vertrekt, neem je de huurovereenkomst niet over.
De reden voor de afwijzing staat in het bericht dat je van ons krijgt. Zo nodig leggen we dat aan je uit, neem hiervoor contact met ons op.