Brandveiligheid
NabijWonen biedt goede en betaalbare huurwoningen in fijne en leefbare buurten. Veiligheid staat daarbij voorop. Een gebouw mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en de omgeving. Daarom voldoet elk gebouw aan de voorschriften van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), waarin regels zijn vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Aannemers, die voor ons werkzaamheden uitvoeren, houden zich aan deze strenge eisen om de veiligheid van iedereen te waarborgen.
Ja, in Nederland moeten alle woningen op elke verdieping een rookmelder hebben.
Neem contact met ons op. We vervangen, repareren of plaatsen zo snel mogelijk een rookmelder bij je.
Test je rookmelders om te controleren of ze werken. Vervang de batterijen regelmatig, afhankelijk van het type rookmelder. Rookmelders met een vaste batterij vervang je na ongeveer tien jaar. De rookmelder gaat piepen als de batterij leeg is.
Blijf kalm en verlaat snel en veilig je woning. Sluit, als dat kan, ramen en deuren om de verspreiding van rook te beperken. Bel zo snel mogelijk 112.
Neem contact op met NabijWonen. Onze opstalverzekering voor alle huurwoningen dekt de schade aan jouw woning.
Heb je schade aan de spullen in je woning(inboedel)? Neem dan contact op met jouw verzekeraar (inboedelverzekering). Je verzekeraar vergoedt mogelijk ook de kosten voor vervangende woonruimte.
Daarvoor ben jij als huurder verantwoordelijk. Hang een melder op in ruimtes met een geiser, cv-ketel of andere verbrandingstoestellen. Dit kan levensreddend zijn, omdat koolmonoxide geurloos en onzichtbaar is. Een koolmonoxidemelder is niet verplicht.
Nee, dat mag sinds 1 juli 2024 niet meer. Dit geldt voor scootmobielen, fietsen, meubels en decoraties. Deze regel is bedoeld om vluchtroutes vrij te houden en de veiligheid van alle bewoners te beschermen. Bij brand kunnen spullen in deze ruimtes de doorgang blokkeren, wat evacuatie moeilijker maakt en de verspreiding van rook vergroot.
Zo blijven vluchtroutes helemaal vrij. Bij een noodsituatie, zoals brand, moeten bewoners snel en veilig kunnen vertrekken. Spullen in gangen, galerijen of trappenhuizen blokkeren de doorgang en laten rook sneller verspreiden. Sommige elektrische apparaten, zoals scootmobielen, vormen door hun accu’s een extra brandgevaar.
Dat wordt gezien als een overtreding van de veiligheidsregels en huurvoorwaarden. Dit kan leiden tot een waarschuwing, een boete of de spullen worden op jouw kosten weggehaald.